7. syyskuuta 2015

Ilmiömäistä!


Pop-Tiede ry:n toteuttama paja Ilmiömäistä! saapui kouluumme tänään maanantaina 7.9.2015. Ilmiömäistä! on kiehtovan tiedeshow'n ja hauskan työpajan muodostama kokonaisuus. Ilmiömäistä! on erityisesti suunnattu alakoulun viides- ja kuudesluokkalaisille ja niinpä koulumme kaikki 5.-6. luokkalaiset osallistuivat innolla päivään.

Päivän alussa taianomainen, sanaton esitys aiheutti oppilaissa ihmetystä ja herätti heidän kiinnostuksensa tiedettä kohtaan. Tämän jälkeen 5.-6. luokkalaiset oppilaat tutkivat työpajassa omatoimisesti hands on -kokeiden avulla esityksessä nähtyjä ilmiöitä. Paja huipentui oppilaiden toteuttamiin esityksiin, joissa jokainen pienryhmä kertoi ryhmän omasta aiheesta toisille.

Ilmiömäistä! käsittelee fysiikan ja kemian perusilmiöitä ja syventää peruskoulun opetussuunnitelman mukaista luonnontieteiden osaamista. Tarkastelun kohteena ovat tiheys, happamuus, sähkömagnetismi, ilmanpaine ja lämpö, virtaus sekä kemialliset reaktiot. Ilmiömäistä! tarjoaa uutta ajateltavaa ja ihmeteltävää kaiken tasoisille oppilaille ja lisää oppilaiden kiinnostusta tieteitä kohtaan.

Ilmiömäistä! on toteutettu Koneen säätiön ja Suomen kulttuurirahaston rahoituksella. 


Ilmiömäistä!-päivä alkoi yhteisellä esityksellä salissa. Näimme
(ja kuulimme) poksahtelevia purkkeja, lentäviä raketteja,
valtavia saippukuplia ja sähköpalloja.
Kaikki tehtävät oli nimetty hauskasti. Tehtävinä oli mm. kuvassa oleva sateenkaari, vesitornado, taikakirjoitus, leijuva vesi ja rautajauhe.

Norsun räkä -tehtävä oli yksi suosituimmista.
Kyseessä ei tietenkään ollut oikeaa norsun räkää, vaan ruokasoodan, sitruunahapon, tiskiaineen ja veden kemiallinen reaktio, joka sai aineen pursuamaan pullosta.

Pajaluokat olivat järjestetty siten, että luokasta löytyi työpisteitä, estradi ja katsomo.

Jokainen kemistiryhmä esitteli oman kokeensa ja esitykset päättyivät raikuviin aplodeihin.

Kiitos mahtaville pajojen ohjaajille ja Pop-Tiede ry:lle!